Felkészülés Mirador túrákra

Minden utazás előtt a legfontosabb kérdés, ami felmerül: FOGOM ÉN EZT BÍRNI?

Nagyon sokan elbagatelizálják ezt a kérdést, pedig el kell fogadni a tényt, különbözőek vagyunk. A legtöbb túraszervező egyszerűen korhatárt húz, pedig rengeteg összetevője van annak, hogy valaki bírja-e a kiképzést vagy sem, és ez elsősorban nem a kortól függ. Egy túra sikerének alapja a felkészülés, mind fizikálisan, mind pszichésen.

 

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉS

A fizikai felkészülés előtt nagyon fontos, hogy felmérd, milyen egészségi állapotnak örvendesz. Az 5+ nehézségű túrák esetében kizáró tényező a szív- és tüdőbetegség, magashegyi túráknál a migrén. Ha ezekkel a problémákkal küzdesz, erősen fontold meg, hogy milyen típusú utazásra fizetsz be. Nem kizáró tényező, de komoly gondot okozhat dzsungeltúrákon a pollen allergia, hosszú gyalogtúrákon a mozgásszervi panaszok és gyomorproblémák. Ha ezek közül bármelyik illik rád, azt kérjük, jelezd előre, és segítünk saját felkészülési tervet készíteni.

FELKÉSZÜLÉS DZSUNGELTÚRÁRA: Nagyon nehéz és komplikált a felkészülés, főleg amiatt, hogy az őserdei túrázást modellezni Európában nem lehet. Vannak túratípusok, amikre be lehet idehaza melegíteni, mint például az őserdei kenutúrák. Erre a legjobb egy június-júliusi evezés például a Dráván, ahol ekkor a kelleténél több a szúnyog. Persze agyoncsípetni magunkat nem túl okos dolog, de segít megszokni a moszkítók jelenlétét, ezért ez inkább pszichés, sem mint fizikai felkészülés.

A hosszabb őserdei gyalogtúrákra főként erdei kirándulásokkal lehet készülni. A fokozatos terhelés elsajátítása fontos, így rövid csillagtúrák után nyugodtan vágj bele több napos sátras mókákba. A körülményekre ugyancsak felkészítést jelenthet, ha mindezt nyári forróságban teszed nagy hátizsákkal, hogy minél jobban izzadj, valamint keresed az alkalmat arra, hogy sáros ösvényeken túrázz, mert az őserdőben a száraz évszakban is térdig érhet a sár. Ilyen terepre jó felkészülést jelenthet egy túra a Rám-szakadékban vagy a Szlovák Paradicsomban.

FELKÉSZÜLÉS MAGASHEGYI TREKKING TÚRÁRA: Amiben nincs különbség, az az oxigénhiány. 4000 méterig tapasztalat nélkül nekivághatsz a hegyeknek, azonban az annál magasabban futó túraútvonalakhoz elengedhetetlen a magashegyi tapasztalat. Ezt legkönnyebben az Alpokban vagy a Pireneusokban, esetleg a Kaukázusban kaphatod meg. Fontos, hogy a sífelvonós síelés vagy az autós kirándulás ebbe a magasságba nem sokat segít, de ha síelsz, akkor 3000 méternél magasabb sípályának nyugodtan vágj neki gyalog. Itthoni körülmények között a legjobb felkészülés a hegyi kirándulás, a hegyi futás és a hegyi kerékpározás. Tarts szinteket, nem kell azonnal a Mátrával vagy a Bükkel kezdened. 1-2 hónap alatt feljavíthatod a kondidat olyan szintre, amivel bevállalhatsz akár egy andoki túrát is.

FELKÉSZÜLÉS HEGYMÁSZÓ TÚRÁRA:
Hegymászás és hegymászás között is van különbség. Vannak túrák, amik komoly túrázó és hegymászó múltat követelnek meg, míg más túrákon elég a magashegyi tapasztalat. Fontos, hogy mi előtt jelentkezel egy adott csúcstúrára, olvasd el a Tudnivalók alatt, hogy milyen hegyi jártasság kell a csúcs eléréséhez.

Túráink technikai besorolását a közép-európai UIAA skála alapján határozzuk meg, mely 2004 óta XII szintet vonultat fel (az UIAA latin számokkal operál), ezekre a nehézségű falakra azonban értelemszerűen nem egy túraszervezővel fogsz eljutni, mivel azokhoz a több évtizedes mászómúlt mellett speciális felszerelés is kell. A mi hegymászó túráink 10-es skálán szerepelnek, és ritkán nézünk be az V-ös erősségű hegyek mögé. Ez nem jelenti azt, hogy azok könnyű mászások lennének. Összehasonlításképpen a sok mászónak megálljt parancsoló Matterhorn Svájcban V-ös erősségű. Az I-es és II-es szint kezdő mászóknak ajánlott, akik életükben először csatolnak fel hágóvasat, a III-as és IV-es már mászómúltat követel meg.

 

PSZICHÉS FELKÉSZÜLÉS

Tapasztalat, hogy a legnehezebb felkészülni a kint fogadó kulturális sokkra. Latin-Amerika más kultúrkör, ráadásul nem egy túránk olyan vidékeken vezet át, ahol az európai civilizáció minden vívmánya hiányzik. Hiába minden előzetes beszélgetés és egyeztetés, minden helyben válik el. Lássuk a legfontosabb pontokat, amik komoly problémákat okozhatnak utazásodkor.

HIGIÉNIA: Főleg a nők, de a férfiak hangulatát is meghatározza a mosdók és zuhanyzók milyensége. Egyes országokban, mint Argentína, Mexikó vagy Costa Rica a higiéniás szint elég magas, de elmaradottabb térségekben, mint a guatemalai vagy hondurasi őserdők, vagy a bolíviai hegyvidék, nagyon alacsony. Hegyi és őserdei falvakban sok helyen ismeretlen fogalom a WC és a zuhanyzó. Szörnyen piszkos pottyantós WC-k és még a legjobb helyeken is csótányos, hideg vizes zuhany fogadhat. Yucatán-félszigettől a Tűzföldig él egy örök érvényű szabály: WC-papírt csak a WC melletti szemetesbe lehet dobni! Mosni a legtöbb helyen hideg vízzel mosnak, ezért komoly problémát okozhat a bakteriális fertőzés. Mind közül talán ezeket a tényezőket a legnehezebb elfogadni, éppen ezért készülj fel lelkiekben a legrosszabbra, utána már csak jobb jöhet.

SZEMÉT:
Komoly gondot okoz, főleg a szegényebb országokban a szemét látványa. Sajnos a legtöbb ország oktatása elég alacsony színvonalú, sok vidéki faluban máig 80%-os az analfabetizmus. Senki nem magyarázza el a helyieknek, hogy a műanyag zacskók és fémdobozok soha nem bomlanak el, nem olyanok, mint a kókuszdió. 50 éve a vidéki falvakban mindent maguknak állítottak elő az emberek természetes anyagokból, amiket a természet igen rövid időn belül lebontott, így nem igazán értik, miért ne dobhatnák el most a díszes kólás dobozokat vagy a pehelykönnyű nejlonzacskókat. Ha beszéled a nyelvet, akkor megpróbálhatod elmagyarázni nekik, hogy amit tesznek az nem jó, de sokat a dolgon nem fog változtatni. Fogadd el a tényt: Latin-Amerikában a szemét a kultúra része.

GONDOLKODÁS:
Elmesélek egy történetet. Egyszer Guatemalában volt szerencsém a karácsonyt tölteni, ahol az ünnepi kaja a tamalé. A tamalé egy édeskés kukoricamasszába tett húsdarab, amit levélbe bugyolálnak és gőzölnek. Nekem az édeskés kukoricaíz a hússal nem jött össze és kipróbáltam lekvárral a masszát, a guatemalaiak legnagyobb tiltakozása ellenére. Mikor kész lett, egy-két helyi kíváncsi lett és megkóstolta a találmányomat, ami után boldogan konstatálták, hogy ez valóban jobb, mint az eredeti. Megkérdeztem, hogy akkor következő alkalommal csinálunk lekváros tamalét, mire a válasz az volt, hogy biztosan nem. El kell fogadni, a helyiek másként gondolkodnak. Azért nem főzi lekvárral a tamalét, mert az anyja, a nagyanyja, de még annak is a nagyanyja kizárólag hússal csinálta, és nem számít, hogy lekvárral jobb-e vagy sem, a hagyomány az hagyomány. Nehéz felfogni sokszor, miért nem javítanak saját helyzetükön. Nagyon sok országban a hagyományok és a szokások határozzák meg a helyiek gondolkodását, amit Neked nehéz lesz megértened, csak elfogadhatod.

KULTÚRA: Főként a hegyvidéki Guatemalában, Peruban és Bolíviában, valamint őserdei törzseknél Amazóniában, Dariénben vagy a Moszkító-parton élnek olyan hagyományok, amik európai szemmel kegyetlenségnek tűnnek. Sok országban keveredhetsz el kakasviadalra, amit, ha nem faluhelyen nőttél fel, biztosan állatkínzásnak tartasz majd. Ugyanez a helyzet Guatemalában, ahol máig bevett szokás az állatáldozat a maja/katolikus isteneknek/szenteknek. Peruban, Bolíviában vagy ismét csak Guatemalában találkozhatsz igen agresszív ünnepségekkel. Ilyen pl. a Qoyllur Rit'i fesztivál, aminek végén szakrális háborút vívnak egymással a törzsek, gyakran áldozatokkal. Ugyancsak értelmetlen vérontásnak hathat a Todos Santos Cuchumatán-i lovasünnep Guatemalában és még sorolhatnánk. Ha nem bírod az ilyet, akkor inkább hagyd ki, ünnepeken, szertartásokon a részvétel nem kötelező.

UTAZÁS: A legtöbb országban az utak minősége rossz, amikhez szörnyű buszok párosulnak. Ezeken utazni egy-két óra erejéig nagy élmény, utána kényelmetlenség. Ráadásul jellemzően nincs olyan busz, amibe ne férne több ember. Ez az utazás része, el kell fogadni. Ugyanez a helyzet az őserdei csónaktúrákon. Ha turisták által ritkán látogatott térségbe tévedsz, nem kell luxuskörülményekre számítani. Néha órákat, vagy akár napokat kell kenuban tölts egy farönkön ülve. Minden ilyen helyszínen útról-útra próbálunk javítani a közlekedés minőségén, de nehéz megértetni a helyiekkel a turisták igényeit.

SZÁLLÁS:
Felejtsd el az európai csillagozást, a legtöbb országban nem működik. Aludtunk már olyan 3 csillagosnak hirdetett szállón, ami Európában engedélyt se kapna, de volt szerencsénk olyan bordélyházi szobához is, ahol a lakhely milyensége minden igényt kielégített. Útjainkon, túráinkon mindig próbálunk tiszta és rendes szobákat felkínálni, ha nagyobb igényed van e téren, akkor azt jelezd előre nekünk, és mi intézkedünk.

Lodge túrákon próbálunk minden igényt kielégítő szobákat felhajtani, ahol nem csupán egy ágy és tiszta fürdőszoba fogad, de légkondi, TV és szobaszerviz is elérhető.

ÉTKEZÉS: Minden csak pénztárca függő, de ha nem bírod a pirospaprika és a hagyma hiányát elviselni, meggyűlik a bajod Latin-Amerikával. A dél-amerikai országok konyháinak vannak specialitásai, amik igen ízletesek, de a közép-amerikai konyha csapnivaló, hacsak nem megőrülsz a rizsért, a babért és a tortilláért. A legjobb kajáldákban is többnyire ugyanazt kapod, ha tésztafélére vagy levesre vágysz, nyugodtan készülj konzervtermékekre. Vidéken az étkezés nem ünnep, puszta energiabevitel, ezért nincs ízesítés. Egy 3 hetes utazás alatt néhány kilótól biztos megszabadulsz majd.

Lodge túrákon e téren sem lesz hiba, bár némelyik ország nem képes átlépni az árnyékán. Azonban ezeken a típusú túrákon igazi gasztronómiai élményben lesz részed, mivel nem maradhat el a "terülj, terülj asztalkám".

VESZÉLYEK:
Rengeteg horrortörténet kering a levegőben egyes országokkal kapcsolatban. Gerillák, drogcsempészek, polgárháborúk, börtönlázadások... Nem állítjuk, hogy ezek nem részei a hétköznapoknak Kolumbiában, Guatemalában vagy éppen El Salvadorban, de egy valamit ne felejts el! Te turista vagy, aki kíváncsi egy ország, egy nép kultúrájára, a természetre, látnivalókra. A helyi újságok félelmetes képeket közölnek minden nap leszámolásokról, gyilkosságokról, kínzásokról. Ettől nem kell tarts. Nem vagy célpont, ahogy a maffia Szicíliában sem a te bőrödre pályázik.

Ami valós veszély, az a rablás. A nagyobb városok zsebtolvajoktól hemzsegnek, akárcsak a buszok. Pénzt el kell rejteni jó mélyre. A nők a hónaljtáskát elfelejthetik, a pénz jobb helyen van a bugyiban. A gringó szállók aránylag biztonságosabbak, de utazásod alkalmával bőven lesz részed helyi kis vendégházakban is megaludni, ahonnan gyakran kél lába a pénznek. Éjszakánként a nagyvárosok nem biztonságosak, de nagyon nincs is mit keresni ilyenkor az utcákon. 

 

EGÉSZSÉGÜGYI FELKÉSZÜLÉS

Mivel Latin-Amerikába utazol, ezért nem csak pszichésen és fizikálisan kell készen állnod a kalandra, hanem túl kell ess sokszor feleslegesnek tűnő procedúrákon. Ezek közül a legfontosabb a védőoltások beadatása. Latin-Amerika trópusi országai a klasszikus malária mellett Dengue-lázzal is fertőzöttek, továbbá nem ritkák a tífusz, a hepatatis és a sárgaláz megbetegedések sem.

Kötelező oltás kizárólag Brazíliában, Bolíviában és Peruban van, mégpedig a sárgaláz elleni vakcina. Ha ezen országok valamelyikébe készülsz a Mirador Adventures szervezésében, érkezéskor köteles vagy felmutatni az oltási könyvedet túravezetődnek. A hepatitis A+B és a tífusz oltások nem kötelezők, de erősen ajánlottak. Egyes túrákon kötelezünk ezek beadására, más túráknál elnézőbbek vagyunk, ez függ az utazás milyenségétől. Malária elleni gyógyszert szedni sehol nem kötelező, sőt, inkább lebeszélnénk róla. Ettől függetlenül Közép-Amerikában legyen nálad egy levél Delagil, Dél-Amerikában Malarón, hogyha rohamot kapnál, legyen mivel fellépni a vírus ellen.

Minden utazáson gyakori probléma a hasmenés. Az Európából kivitt Bolus vagy Immodium csak tüneti kezelésre alkalmas, de legyen nálad valamelyikből egy levél. Komolyabb hasmenés esetén Alka Seltzer trópusi készítményeket javallott használni, ezek odakinn aránylag olcsón beszerezhetők. Az oltások beadatása és az orvosságok receptre felíratása ügyében fordulj kezelőorvosodhoz, az Országos Epidemiológiai Központhoz (1097 Budapest, Gyáli út 3/A., Nyitva tartás: H-CS 9:00 - 14:00) vagy az Intremid Oltóközponthoz (1134 Budapest, Váci út 40., Nyitva tartás: H-P 10:00 - 20:00). 

 

 

Ha bármi kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha szeretnél felkészítő túrán részt venni, KATTINTS IDE!

Térképes kereső

Válassz! Melyik országba utaznál?

EXPLORER TÚRÁK

Felfedező

PERU (DÉL)
Klasszikus inka körút
BOLÍVIA
Körutazás az Altiplanón
PERU (DÉL)
Alternatív inka körút
KOLUMBIA (DÉL)
Az Andok árnyékában
VENEZUELA
Chávez eltitkolt édenkertje
COSTA RICA
Közép-Amerika Svájca
MEXIKÓ
Klasszikus körutazás a maják földjén
PANAMA
A Panama-csatorna két oldala
ECUADOR
Dél-Amerika törpéje
KOLUMBIA (KÖZÉP)
Alternatív ösvényeken
KOLUMBIA (ÉSZAK)
Koloniális és elveszett városok
GUATEMALA
Közép-Amerika legszebb országa

Határon túl

PERU-BOLÍVIA
Az Altiplano csodái
GUYANÁK
Pillangó nyomában
PERU-BOLÍVIA-CHILE
Nagy inka körút
ECUADOR-KOLUMBIA
Utazás az Andok mentén
NICARAGUA-EL SALVADOR-HONDURAS
Utazás a vulkánok földjén
ARGENTÍNA-CHILE
Patagónia és Tűzföld
COSTA RICA-PANAMA
Karibi kalandnyaralás

Exkluzív

COSTA RICA
Vulkánok, esőerdők, Karib-tenger
VENEZUELA
Angel-vízesés, Los Llanos és Los Roques
ECUADOR
Amazónia és a Galápagos-szigetek
PERU
Inka highlight
GUATEMALA
Maja highlight
BELIZE
Karibi álomutazás
KOLUMBIA
Kolumbia luxuskivitelben

AKTÍV TÚRÁK

Dzsungeltúrák

PANAMA
Darién elfeledett törzsei
GUATEMALA
Dzsungeltúra Petén őserdőiben
ECUADOR
A magyarindiánok nyomában
HONDURAS
Pipantéval a Moszkító-partra
PERU
Espiritu Pampa és az asháninka indiánok

Trekking

VENEZUELA
Az Elveszett Világ
KOLUMBIA
A Sierra Nevada del Cocuy gyalogtúra
PERU (DÉL)
Choquequirao és a Qoyllur Rit'i
GUATEMALA
A déli felföld vulkánjai
ARGENTÍNA-CHILE
Torres del Paine és a Fitz Roy
PIRENEUSOK
Európa legszebb trekkingje

Hegymászás

5752 M - NEVADO PISCO
...és a Santa Cruz Trek (PERU)
6088 M - HUAYNA POTOSÍ
...és a Salar de Uyuní (BOLÍVIA)
6427 M - ANCOHUMA
...és a Gleccser-lagúna (BOLÍVIA)
5221 M - NEVADO TOLIMA
...és a Puracé-vulkán (KOLUMBIA)